FAZOS ISTRAŽIVANJE

Dokazano da ZEOTEX zeolit uklanja više od 90% teških metala iz namirnica

Veliko istraživanje hrvatskih znanstvenika potaknuto sve češćim povlačenjem prehrambenih proizvoda s polica trgovina, znanstvenici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) otkrili su da popularni prirodni mineral ZEOTEX zeolit uklanja više od 90% teških metala iz namirnica.

Riječ je o istraživanju 'Razvoj inovativnog suplementa za hranu i detoksikator visokog stupnja finoće na bazi prirodnog minerala zeolita' koje je vodila prof. dr. Brigita Popović s Katedre za fiziologiju i ishranu bilja, u sklopu Zavoda za agroekologiju i zaštitu okoliša FAZOS-a.

Osim što je tijekom 2021. s hrvatskog tržišta povučeno čak 118 prehrambenih proizvoda, najviše jer su sadržavali pesticide, istraživanje dolazi usred sve veće globalne zabrinutosti oko utjecaja onečišćenja na zdravlje, ali i potencijalne ugroze zbog širenja radioaktivnih čestica, posebice na području Europe.

Što kažu vrhunski stručnjaci?

'Kako znamo da su arsen, kadmij i živa izrazito toksični teški metali, a u određenim količinama se mogu naći u raznim namirnicama poput žitarica, ribe i morskih plodova, mesa te voća i povrća, zanimalo nas je kako u svakodnevnom životu jednostavnim postupkom možemo smanjiti unos teških metala u lancu prehrane',

objasnila je prof. dr. Brigita Popović. Naime, teški metali pri višim koncentracijama pokazuju toksične učinke i ako su uključeni u prehrambeni lanac predstavljaju veliku opasnost za zdravlje ljudi i životinja.

Što je otkriveno u FAZOS istraživanju?

'U istraživanju smo otkrili da ZEOTEX zeolit uklanja više od 90% pojedinih oblika teških metala iz namirnica tijekom vrlo jednostavnog postupka: namakanjem namirnica u vodi s dodatkom ZEOTEX-a u trajanju do 30 minuta.

Testiranja smo vršili na riži i bobičastom voću, a pokazalo se da se na ovaj način iz bijele riže najefikasnije uklanjaju kadmij i živa – preko 90 % te više od 70 % arsena.

Bijela riža odabrana je kao jedna od najvažnijih i svjetski najkonzumiranijih žitarica. Istovremeno, moramo istaknuti kako su sve utvrđene koncentracije teških metala u istraživanim namirnicama bile unutar granica propisanih Pravilnicima EU i RH.

"Zeolit je mineral budućnosti''- prof. dr. Brigita Popović

Kod testiranja bobičastog voća, uvrstili smo široki spektar najkonzumiranijih vrsta u Hrvatskoj – maline, ribizle, kupine i borovnice. Rezultati su bili različiti za svako pojedino voće dok je najbolji učinak ZEOTEX-a na uklanjanje teških metala utvrđen kod maline pri čemu je namakanjem u otopini uklonjeno više od:

- 90 % kadmija,

- 82% žive i

- 76% arsena

navodi prof. dr. Popović.

Prema njezinim riječima, poznat po svom detoksikacijskom djelovanju zeolit se opravdano naziva i mineralom budućnosti.

Djeluje tako da u svoju mrežu, što mu je slikovito i stvarna struktura, veže tj. zarobljava toksine, pesticide, kancerogene tvari, organske otrove i teške metale te time ostvaruje antibakterijski, detoksikacijski, antioksidativni i imunostimulacijski učinak.

'S obzirom na to da smo svjedoci kako se brojne namirnice, prethodno dozvoljene za konzumaciju, sve češće povlače s polica trgovina zbog višestrukih razloga, važno je istaknuti da postoji jednostavan postupak za pomoć i primjenu u svakodnevnom životu. Radi se zapravo o samo maloj promjeni navike: o tome da prilikom pripreme namirnica dodate žličicu zeolita u vodu u s kojom ispirete vaše namirnice.

prof. dr. Brigita Popović